Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο workshop που διοργάνωσε το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών  – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων με θέμα «Δουλεύοντας με τα Συστήματα Ασύλου: Εμπειρία και προκλήσεις» στη μοντέρνα αίθουσα εκδηλώσεων THE CUBE Athens.Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο Διευθυντής του Κέντρου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης. Μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημαντικότητα του ανθρωπιστικού έργου του Κέντρου και τη συνέπεια που εκείνο δείχνει μέχρι και σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες  και υπογράμμισε τις έντονες προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και συζητήσεων περί του προσφυγικού στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

H κ. Έλενα Παντοπούλου συντονίστρια του προγράμματος «Rebuild our Lives- Legal Aid for Refugees in Athens» προλόγισε την εκδήλωση και ενημέρωσε σχετικά με τα προγράμματα δωρεάν νομικής υποστήριξης για την εθνική διαδικασία Ασύλου που πραγματοποιούνται στα γραφεία της Βαρατάση καθώς και για τις προκλήσεις που κάθε ένα από αυτά αντιμετωπίζει σε καθημερινό επίπεδο.

Το κύριο μέρος του workshop αποτελούνταν από τρεις στρογγυλές τράπεζες με διαφορετική θεματολογία η κάθε μία: στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα με συντονίστρια τη δικηγόρο Μαρία Πατρή συζητήθηκαν οι προκλήσεις που ανακύπτουν κατά τη διαπίστωση της ευαλωτότητας και η ανάγκη ειδικής πρόβλεψης προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή ενσωμάτωση τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων στη χώρα. Η πρώτη στρογγυλή τράπεζα απαρτίστηκε από αξιόλογους ειδικούς στο ζήτημα της ευαλωτότητας όπως ο Κος Δημήτριος Γεωργίαδης, υπεύθυνος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Ανοιχτής Δομής του Ελαιώνα, η Κα Ελάτη Ποντικοπούλου- Βενέρη δικηγόρος του προγράμματος CCME Backlog cases of Ecumenical Refugee Program, η Κα Ανθή Κουτσούπη κοινωνική λειτουργός του προγράμματος «Rebuild our Lives- Legal Aid for Refugees in Athens» και η Κα Μαρία Τάκλα, διερμηνέας αραβικών του ίδιου προγράμματος.

Στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με συντονίστρια τη δικηγόρο Κα Έλενα Παντοπούλου συζητήθηκαν ιδιαίτερες πτυχές των διαδικασιών ασύλου για της οποίες έχει διαπιστωθεί απόκλιση από την αρχή της νομιμότητας. Ειδικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εφαρμογή της ρήτρας αποκλεισμού στον πρώτο βαθμό των διαδικασιών ασύλου, η διαδικασία των νησιών, το θέμα της ποιότητας των αποφάσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό καθώς και το θέμα των οικογενειακών επανενώσεων στην Ελλάδα με αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Στο πάνελ συμμετείχαν ο συντονιστής του προγράμματος δωρεάν νομικής συνδρομής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και δικηγόρος Κος Ανδρέας Πιτσινής, ο διευθυντής της HIAS Hellas και δικηγόρος Κος Βασίλης Κερασιώτης και οι δικηγόροι του προγράμματος «Rebuild our Lives- Legal Aid for Refugees in Athens» Γεώργιος Παπαδημητρίου και Χρήστος Γκολομπίας.

Τέλος κατά το τρίτο μέρος των παρουσιάσεων με συντονίστρια τη δικηγόρο Χριστίνα Βουλημενέα έγιναν παρεμβάσεις σχετικά με ειδικότερες θεματικές της ευαλωτότητας από τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και ιατρό Κο Αγάπιο Τερζίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τη διαπίστωση της ευαλωτότητας και τις Κες Έλλη Κούβαρη και Αθανασία Κοτσιάτου, κοινωνικές λειτουργούς του Προγράμματος «Bringing families together 2018 – Legal counselling/ assistance for family reunification of Persons of Concern with Specific Needs» που αναφέρθηκαν στη διαχείριση περιστατικών που μπαίνουν από τη διαδικασία επανένωσης του Δουβλίνου στην Εθνική διαδικασία.

(Στα links που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και το υλικό του workshop)

Πρόγραμμα workshop Παρουσιάσεις 1ης στρογγυλής τράπεζας Παρουσιάσεις 2ης στρογγυλής τράπεζας

 

Παρουσιάσεις 3ης στρογγυλής τράπεζας